Jdi na obsah Jdi na menu

Alchemi (Alchimie)

16. 8. 2012

Co je to Alchymie?

Alchymie je primární výrobní profese, která slouží převážně k míchání rozličných lektvarů a elixírů. Kromě lektvarů dokáže alchymista transmutovat různé materiály, nebo vyrábět unikátní trinkety, zvané Alchemist Stones. Většina výrobních prosefí má jednu, která se k ní hodí nejlépe. V případě Alchemy je to Herbalism, neboli sbírání bylinek, které slouží v Alchymii jako hlavní surovina.


 

Co všechno Alchymista umí vyrobit?

Pomocí Alchymie lze vyrobit tři základní druhy lektvarů. Umí provést několik různých druhů transmutací, vyrobit lektvarové kotlíky a v neposlední řadě hrstku různých trinketů.


 

Lektvary (Potions)

Lektvary jsou na výrobu nejjednodušší, ale zároveň nejslabším typem lahviček. Jejich efekt je okamžitý a trvá jen krátkou dobu. Slouží například k okamžitému vyléčení zranění, doplnění many, nebo třeba krátkodobému zvýšení rychlosti útoku. Jako příklady uvedu Lesser healing Potion,nebo Poton of Speed.

Elixíry (Elixirs)

Elixíry mají úplně jiný efekt, než Lektvary. Umožňují na relativně dlouhou dobu zvýšit některý ze základních statů. Naprostá většina elixírů funguje po dobu jedné hodiny. Elixíry se dělí na dvě základní skupiny, Útočné (Battle) a Obranně (Guardian). V jednu chvíli lze použít pouze jeden útočný a jeden obranný elixír. Mezi elixíry patří například Elixir of Mighty Fortitude, nebo Elixir of Mighty Agility

Flašky (Flasks)

Flasky jsou silnějším druhem elixírů, které mají ale několik odlišností. Stejně jako elixíry fungují jednu hodinu, ovšem jejich nespornou výhodou je, že efekt nezmizí, pokud zemřete. Proto jsou flasky nedocenitelným pomocníkem do raidů a dungeonů. Narozdíl od elixírů už se nedělí na obranné a útočné, ale mají jen omezený rozsah působnosti. Obecně by se dalo říct, že flasky jsou určeny pro jednotlivé role v raidu. Jsou flasky pro tanky, které zvyšují počet životů, jsou flasky pro healery, které zvyšují obnovu many, atd. Flasky nedokáží zvýšit jednotlivé staty, jako například sílu, nebo agilitu. Také nejsou kombinovatelné s elixíry, což znamená, že máme na výběr buď použití dvou elixírů, nebo jedné flasky. Flasky jsou také náročnější na výrobu a jako surovina je u nich potřeba kromě běžných i takzvaný Lotus, což je speciální a velmi vzácná květina. Jako flasky uvedu např. Flask of Relentless Assault, nebo Flask of Stoneblood.
 

Lektvarové kotlíky (Cauldrons)

Kotlíků existuje pouze 5 druhů a slouží k ochraně proti určitému druhu magie. Kotlík funguje tak, že se po výrobě položí na zem, kde si z něj členové raidu mohou brát lektvary na obranu proti určitému typu magie. V kotlíku se nachází 25 lektvarů, takže vyjde na každého v raidu jeden. Jako příklad uvedu Cauldron of Major Arcane Protection který obsahuje 25 kusů Major Arcane Protection Potion.


 

Alchymistické kameny (Alchemist Stones)

Tyto kameny jsou ve skutečnosti trinkety, které si Alchymista může vyrobit. Všechny, až na ten nejnižší mají společnou vlastnost a to tu, že pokud je alchymista nosí, zesilují mu efekt léčivých a mana lektvarů o 40%. Dále pak Alchymistické kameny umožňují transmutovat materiály. Kamenů lze vyrobit několik druhů z nichž každý je jiný. Vpodstatě jde o klasické trinkety, které zvyšují různé staty. Mezi Alchymistické kameny patří například Indestructible Alchemist Stone, nebo Assasins Alchemist Stone.

Transmutace (Transmutations)

Pomocí transmutace může alchymista měnit různé materiály na jiné. Dokáže měnit velké množství elementárních surovin (Primal Fire, atd), některé kovy (Titanium Bar,atd), nebo drahé kameny (Cardinal Ruby,atd) na jiné, nebo dokonce vytvářet ty vzácnější, z běžnějších surovin. K tomu, aby mohl alchymista transmutovat, musí mít jeden z Alchemist Stonů, které jsem zmínil o kousek výš. Minimálně potřebuje ten nejzákladnější Philosophers Stone.Většina z transmutací mají velmi dlouhý cooldown. Skoro všechny lze provádět jen jednou za 24 hodin.


 

Jak se stát Alchymistou?

Alchymii se můžete neučit u jednoho z mnoha trenérů. Trenéři Alchymie se nacházejí ve všech velkých městech, na všech kontinentech.
 

 

K tomu, aby mohl Alchymista vytvářet první lektvary, bude potřebovat základní suroviny. K výrobě každého lektvaru, elixíru, nebo flasky je potřeba prázdná lahvička. Těch je několik druhů, dají se koupit u obchodníka s alchymistickými potřebami (nachází se většinou blízko trenéra) a jejich cena vzrůstá se sílou vyráběného lektvaru. Dále bude potřeboval různé květiny, které lze buďto koupit od ostatních hráčů, nebo nasbírat pomocí primární profese Bylinkářství (Herbalism).Na flasky a kvalitnější předměty jsou potřeba zvláštní kytky, takzvané Lotusy (Fel Lotus,Frost Lotus,atd). Lotusy mají velmi malou procentuální šanci, že vypadnou při sběru jakékoli obyčejné kytky. Na některé výrobky jsou potřeba i mnohé jiné suroviny, jako například ryby, některá jídla, různé části zvířecích těl, nebo třeba elementární suroviny.


 

Úrovně skill levelů Alchymie

Úroveň Skill Místo učení Požadavky Cena treningu
Apprentice 1-75 Alchemy trenér Žádné požadavky
11
Journeyman 75-150 Alchemy trenér Alchemy skill 50
5
Expert 150-225 Alchemy trenér Alchemy skill 125
50
Artisan 225-300 Alchemy trenér Alchemy skill 200
5
Master 300-375 Alchemy trenér Alchemy skill 275
10
Grand Master 375-450 Alchemy trenér Alchemy skill 350
35
Illustrious Grand Master 450-525 Alchemy trenér Alchemy skill 425
50



 

Bonusy z Alchymie

Alchymie, stejně jako všechny ostatní primární profese přináší tomu, kdo si je vybere výhody v podobně bonusu. Bonus u Alchymie se nazývá Mixologi Za 10 vás ho naučí trenér alchymie, jakmile dosáhnete skillu 50.


 

Mixology zaručuje, že každý elixír, nebo flaska bude na alchymistu působit dvakrát déle (místo 1 hodiny to budou 2 hodiny) a účinek všech lektvarů, elixírů a flasek bude vyšší. Přesné číslo, o které je účinek vyšší neexistuje a liší se v závislosti na typu lektvaru. Bonusový účinek se ovšem pohybuje přibližně kolem 50% navíc.


 

Specializace Alchymisty

Podobně jako některé další profese má i Alchymie svoje specializace. Jsou celkem tři a každý si může po splnění questu vybrat jednu z nich.


 

Potion Master

Potion Master je specialista na vaření lektvarů (potionů). Pokud je Alchymista specializován právě na lektvary, má určitou šanci, že místo jednoho lektvaru vyrobí až 4 navíc. To zanemná, že pokud vyrobíme například Potion of Speed, máme malou šanci, že vyrobíme dva, tři, čtyři, nebo dokonce pět lektvarů stejého typu.


 

Potion Mastery se lze naučit po splnění questu Master of Potions.
 

Elixir Master

Elixir Master se specializuje na vytváření elixírů a flasek. Stejně jako Potion Master má šanci na výrobu až pěti elixirů nebo flasek na jeden zátah.


 

Elixir Masterem se stanete po splnění questu Master of Elixirs.
 

Transmutation Master

Specialista na transmutování má stejně jako předchozí dvě specializace šanci, že místo jedné transmutace jich vytvoří až pět najednou.


 

Transmutation Mastery se lze naučit splněním questu Master of Transmutation.
Pro splnění jakéhokoli z těchto questů je potřeba mít minimálně level 68 a Alchemy skill 325.
 

Změna specializace

Pokud si chcete změnit specializaci, navštivte NPC, které vám zadalo quest na vaši specializaci a to vás momentální mastery odnaučí za menší peněžní obnos. Pokud si zvolíte specializaci jinou, už nemusíte dělat quest, stačí jen zaplatit další menší poplatek.


 

Získávání receptů

Většinu receptů vás naučí trenér, ovšem existují i jiné způsoby. Alchymie má spousty receptů, které padají z různých potvor a to jak z obyčejných, tak z elitních v dungeonech.


 

Dalším způsobem je schonost, kterou se alchymista naučí na skillu 400. Je jí Northrend Alchemi Research, která vpodstatě simuluje praktické zkoušení alchymie. Každý den může alchymista vyzkoušet namíchat jeden náhodný lektvar, z čehož se naučí nový recept. Počet receptů, které jsou objevitelné tímto způsobem je omezený (je jich přesně 13), ovšem rozhodně se to vyplatí už jen proto, že při objevení nového receptu alchymista vyrobí určitý počet náhodných lahviček.


 

Pro koho je Alchymie nejvhodnější?

Alchymie se narozdíl od některých jiných profesí hodí pro jakékoli povolání. Trinkety, které vyrábí se leckdy vyrovnají těm z nejtěžších raidů, Mixology bonus ušetří spoustu peněz za flasky do raidů a i všechny ostatní lahvičky, elixíry a flasky jsou mnohem levnější, pokud si je alchymista vytvoří sám. Transmutace nabízí spoustu možností a společně se specializací dokáže vydělat i hezké peníze. O prodávání lektvarů a elixirů nemluvě. Opravdu skvélá je Alchymie společně s Bylinkářstvím (Herbalism), který dodává téměř všechny potřebné suroviny.