Jdi na obsah Jdi na menu

Cooking (Vaření)

16. 8. 2012
Cooking


 

Co je to Cooking?



ooking neboli v češtině vaření je sekundární profese, kterou můžou mít všichni hráči nehledě na jejich klasické profese. Tuto profesi se můžete naučit u trenéra, u kterého se také naučíte některé recepty, pokud budete chtít další recepty, musíte se je získat z questů nebo mobů.

 

K čemu Cooking je?



Cookingu vytváříte různá jídla, která můžete používat jako heal, ale pouze když nejste v boji. Jakmile se najíte, můžete se vždy rychle vrátit do boje. Někteří hráči spoléhající na jídlo jako například non-healing hráči nebo sólo hráči, bez této profese nedají ani ránu. A jako další výhodu můžeme považovat zužitkování vašeho dropu. Když cestujete po Azerothu nebo Outlandu narazíte na spoustu nepřátel, ze kterých vám padají různé kousky masa, lastury, klepeta, oči aj. a právě z těchto zbytečných věcí, které můžete maximálně prodat, můžete vyrobit různé lahodné a někdy i zábavné pokrmy.

 


 

Jaké má Cooking výhody?



ídlo, které si vyrobíte sami, vás skoro vůbec nic nestojí, na rozdíl od jídla koupeného u obchodníků. Navíc vyrobená jídla jsou mnohem efektivnější, než ta nalezená nebo koupená. Vaření je také jedna z těch zábavnějších sekundárních profesí, protože můžete vytvořit spoustu vtipných a zajímavých pokrmů. Některá jídla také mají 15-ti, 30-ti a nebo 60-ti minutové Well Fed buffy, které vám kromě rychlého doplnění zdraví zvednou některé v vašich atribut. Seznam Well Fed buffů naleznete ZDE. V Burning Crusade se vaření stalo oblíbenějším, protože začalo zvyšovat i jiné atributy (spell damage, healing, aj.), ale hlavně se jím mohou krmit a léčit peti Hunterů a minioni Warlocků.

 

Pro jaké povolání je Cooking vhodný?



šechna povolání mohou těžit z vaření a s novými recepty z Outlandu a Northrendu je vaření opravdu pro každého.

 

Co k vaření potřebujete?



vaření potřebujete tři věci: recept, přísady a teplo.

 

  • Recepty lze zakoupit od trenérů Cookingu, kteří se nachází v hlavních městech a také i v některých vesnicích.
  • Vašimi přísadami bude maso ze zvířat a ryby z Azerothu. Některé recepty vyžadují další suroviny, které musíte najít, nebo si je koupit u trade goods vendorů. S patchem 3.1 byla však většina receptů zjednodušena a nebudete na ně potřebovat další suroviny.
  • Zdrojem tepla mohou být Cooking Fire (každý, kdo má Cooking, má i schopnost vytvořit Basic Campfire), Campfire, Stove, Brazier nebo Fireplace, ale ne Forge.
 
 


 


Přehled Cooking Skill levelů



Úroveň Skill Místo učení Požadavky
Apprentice 1 cooking trenér Žádné požadavky
Journeyman 50 cooking trenér Cooking skill 50
Expert 150 cooking trenér Cooking skill 125
Artisan 225 cooking trenér Cooking skill 200
Master 300 cooking trenér Cooking skill 275
Grand Master 375 cooking trenér Cooking skill 350


Skillování cookingu



aření si můžete skillovat a proto musíte mít neustále nějakou motivaci ke tvoření stále lepších a lepších pokrmů. Pokaždé, když vytvoříte nějaké jídlo, je šance, že získáte Cooking skill point. Barva receptu ve vašem cooking okně (menu) vám říká, jaká je pravděpodobnost, že získáte Cooking skill point. Typy barev jsou následující:
  • Červená - recept nelze uvařit, potřebujete větší skill ve vaření, abyste ho mohli uvařit.
  • Oranžová - vždy při vytvoření této položky obdržíte Cooking skill point. Je to maximální možná úroveň receptu.
  • Žlutá - pravděpodobně získáte Cooking skill point.
  • Zelená - pravděpodobně nezískáte Cooking skill point.
  • Šedá – žádný Cooking skill point nezískáte.
Když získáte určitý počet Cooking skill pointů, budete se moci u cooking trenéra naučit lepší úroveň vaření.