Jdi na obsah Jdi na menu

Javelcrafting (Šperkařství)

16. 8. 2012


 


 

Jewelcrafting (šperkařství) je výrobní profese umožňující postavě vyrábět prsteny, náušnice, řetízky a jiné šperky. K Jewelcraftingu je téměř nutný mining (težba). Ušetří vám spoustu goldů, které byste jinak utratili jmění za nakupování rudy a gemů v aukci. Abyste mohli vytvářet šperky, musíte si koupit Jeweler´s Kit (většinou u vendorů s “Mining suplies” nebo “Trade Goods”) a později i Simple Grinder (jednoduchý brousek) na opracovávání kamenů do brnění a zbraní.

Tato profese není vázána na žádnou class, její bonusy mohou využít všechny postavy. Naučit se Jewelcrafting Skill můžete stejně jako u všech profesí od levelu 5. Stačí najít příslušného trenéra (jsou v každém hlavním městě nebo i v menším městečku) a mít u sebe 10 měďáků (cooper). Úplně základní věci se vyrábějí z měděných drátků (cooper wire). Postupně se učíte nové recepty, zvyšujete si úroveň a naučíte se používat i další druhy rud a zasazovat do předmětů drahokamy.
 

Úrovně skill levelů Jewelcraftingu

Úroveň Skill Cena tréninku Používané kovy
Apprentice 1-75
11
Cooper
Journeyman 75-150
5
Tin, Bronze
Expert 150-225
50
Gold
Artisan 225-300
5
Truesilver, Mithril, Thorium
Master 300-375
10
Fel iron, Adamantite
Grand Master 375-450
35
Cobalt, Saronite
Illustrious Grand Master 450-525
50
Obsidium, Elementium

 

Khorium, Eternium a Titanium jsou vynechány protože je lze při skillování zcela vypustit.

K výrobě šperků samozřejmě potřebujete drahé kameny. Ty získáte čas od času miningem, ale to není úplně ideální způsob. Když nějaký ten drahý kámen najdete, určitě si ho nechte, téměř jistě se vám ještě bude hodit. K rychlejšímu získávání kamenů získáte schopnost Prospecting (Pátrání po drahokamech). Využívá se velmi jednoduchým způsobem. Musíte mít nejméně 5 kusů stejné rudy. “Prospectnete” je a zničíte tím rudu. Odměnou vám ale bude 100% šance na nalezení jednoho i více (záleží na skillu) kamenů zelené kvality, později takto získáte i kameny modré.

 

Kameny využíváte i jinak než přímým zasazováním do šperků. Můžete je opracovat a dát jim schopnost zvýšit některé vaše staty. Opracovaný kámen se dá vložit do tzv. socketů, což jsou “dutiny” v brnění nebo zbraních, kam se tyto gemy zasazují.


 

Wrath of the Lich King

Nový datadisk přinesl nové gemy, náušnice, prsteny, náhrdelníky a hlavně nový způsob získávání receptů. Vzhledem k tomu že do hry přišly tři nové rudy, budete si muset buď pořídit mining, nebo mít hodně zlatých na nakupování z aukce.

Trenéři v DalaranuVengance Landing a Warsong Hold (H), ValgardeValiance Keep (A), vás naučí od skillu 375 nový rank a to do skillu 450. Nejprve prospectujte Cobalt Ore a jak jen to bude možné, přejděte na Saronite Ore. Titanium Ore se vás bude týkat až na konci této profese a to na výrobu prstenů, náhrdelníků a náušnic. Když budete mít level 80 a JWC skill 400 otevře vám trenér v Dalaranu daily quest, ve kterém musíte vždy dropnout nějaký item z NPC po Northrendu a zkombinovat jej s dvěma kameny zelené kvality.

U svých trenérů se můžete po splnění krátkého questu naučit i rozšíření Gem Perfection, které vám přidá šanci při craftu kamene zelené kvality že bude mít vyšší staty. Na počátek je to hezké zvýhodnění, zvláště když negemujete modré kameny, ale později je to již zbytečnost.


 

Tento quest je základem učení se nových receptů, protože za něj získáte nejen goldy, ale hlavně Dalaran Jewelcrafter's Tokeny za které si můžete kupovat nové recepty, nebo kameny Dragon’s Eye. Tento token nelze získat jinak než přes tyto daily, nebo opravu Damaged Necklace (má šanci na drop po celém NT). Z kamenů Dragon’s Eye si může jewelcrafter vybrousit různé gemy vysoké kvality, které mají daleko vyšší staty, ale hlavně nemají barevnou závislost, takže se dají strčit do jakéhokoli slotu pro gem (vyjma Meta socketu) a splní se vám socket bonus. Tyto kameny může mít jewelcrafter ve výbavě jen tři.

Užitečné odkazy

wowwiki.com/Jewelcrafting
wowhead.com