Jdi na obsah Jdi na menu

Mining(Těžařství)

16. 8. 2012


 


 

Mining, neboli těžba rudy je sběračská (gathering) profese, která umožňuje hráčům získávat kovy z žil vystupujících na povrch země nebo z některých zemních elementálů. Takto získaný materiál může hráč buď prodat, nebo je využít při Blacksmithingu , Javelcraftingu (nebo Engineeringu. Některé druhy rudy se vyskytují i v receptech k Enchantingu


 

U této profese nejde říci, pro které povolání se hodí a nehodí, záleží na tom, jakou má vaše postavička druhou profesi. Proto se pro ní může rozhodnout jak postava, které může nosit plate a zkombinovat ji s blacksmithingem, i hunter, který bude brousit kameny pomocí jewelcraftingu, tak priest, který využije vylepšováky v engineeringu.


 

Naučit se Mining Skill můžete stejně jako u všech profesí od levelu 5. Stačí najít příslušného trenéra (jsou v každém hlavním městě nebo i v menším městečku) a mít u sebe 10 měďáků (cooper). Úplně základní rudy nacházíte v základních lokacích, hledejte cooper a později tin. Postupně si zvyšujete úroveň a to vám umožňuje kutat vzácnější a dražší rudy. Pozor! Při kutání do vás nesmí nikdo mlátit nebo se proces vybírání rudy přeruší.


 

Hned po naučení skillu dostanete abilitku Find Minerals (Hledej Rudu). Aktivujete ji kliknutím na lupu u minimapky a jejím zaškrtnutím.



 

Žíla každé rudy vypadá trochu jinak. Rozlišujeme i větší a menší žíly. Zde je kompletní výpis těch nejběžnějších a v závorce je uveden skill potřebný k vytěžení.


 


 

Když narazíte na vein nebo deposit rudy a najedete na něj kurzorem objeví se ukazatel “sbíratelnosti” - nápis Requies Mining. Pokud je šedivý, sebrání vám nedá žádný skill. Zelený nápis značí cca 10% šanci na zvýšení skillu. Žlutý už je 50% a oranžový 100%, na těch je nejlepší skillovat. Pokud se objeví červený nápis, máte smůlu, rudu vykopat nemůžete, protože to vyžaduje vyšší skill.


 


 

K těžbě potřebujete krumpáč (Mining Pick). Prodává ho každý “Trade Goods” vendor. Tento předmět nemusíte mít při těžení equipnutý (v rukou postavy), stačí ho mít v batohu.


 


 

Další důležitou schopností, kterou získáte hned po naučení miningu je smelting (slévání). Pomocí něho přetvoříte beztvarou rudu v cihličky kovu a ty pak dál zpracovávat v další profesi.


 


 


 

Úrovně skillu Miningu

Úroveň Skill Cena tréninku Level oblastí
Apprentice 1-75
11
1 - 15
Journeyman 75-150
5
15 - 30
Expert 150-225
50
30 - 45
Artisan 225-300
5
45 - 60
Master 300-375
10
60 - 70
Grand Master 375-450
35
70 - 80
Illustrious Grand Master 450-525
50
80 - 85

 


 

Bonus pro Minery:

  • S miningem dostanete také pasivní schopnost - Toughness (Houževnatost), která se zvyšuje v závislosti na ranku a skillu miningu.
  • “Všechna ta tvrdá práce při těžení rudy tě posílila a zvýšila tvoji staminu o X.”
  • Na skillu 525 se dostáváme na + 120 stamina, což už je docela slušné. :)